Daganatos Betegek Lelki Rehabilitációs Otthona - 8572 Bakonyszücs, Petőfi u. 2.

JÓ hírek – Bakonyszücsről


A hírközlő eszközök naponta többször lakásunkba hozzák nemcsak leírva, hallhatóan, hanem képi megjelenítéssel is a balesetek, katasztrófák, politikai cselszövések fájdalmas vagy felháborító eseményeit. A "krónikás" négy évtizede munkatársa a Gyermekonkológiai Hálózatnak, e sorok pedig azért íródnak, hogy hangot adjunk az életigenlésnek, a találkozások örömének, a másokra való figyelés katarzisának, az egymáson segítés önnön magunkat gyógyító erejének.

* * *

Április 27-én vendégünk volt Tiborcz István. Édesanyjával, Zsuzsa asszonnyal érkezett. Bár szürke volt az ég, ahogy beléptek éppen jelen lévő 25 fős közösségünkbe, megszűnt a vendégváró feszengés, és egy családi ünnep hangulata váltotta fel a bizonytalanságot.

Azok a gyermekek, fiatalok és szüleik, akiket a rosszindulatú daganatos betegség nem átlagos küzdelemre kényszerített, nagyon érzékenyek, és nagyon fogékonyak az őszinte szeretetre, barátságra.

Látogatóink azonnal elnyerték a rokonszenvet. A gesztusok nem hazudnak. István szerényen elhallgatta volna, hogy december 21-én ötmillió forinttal támogatta intézményünket.

* * *

Mindenki megnyílt. Az ifjabbak ráéreztek: egy fiatal férfi a barátjuk lesz, Zsuzsa asszony pedig az édesanya és nagymama lelkületével szinte "beolvadt" a szülők közösségébe.

Megmutatkoztunk. Milán – vakvezető kutyája segítségével – magabiztosan mutatta be az általa szőtt gyönyörű szőnyeget. Csaba Schubert-dalt adott elő furulyán. Sárika büszke a sziklakertjére, és arra, hogy már nemcsak édesanyja támogatásával tud járni (14 éves...). Imre (36) elmondta, hogy 13 esztendősen ő is itt talált barátokra. Komoly, diplomás szakemberként sokak példaképe, és önkéntelenül vigasz a szülőknek.

Sorolhatnánk "eredményeinket", de akkor ez az írás nagyon hosszúra sikeredne...

* * *

Oláh Géza polgármesterünk volt a közös ebéd házigazdája. Hozzá hasonló otthonossággal mozgott közöttünk Molnár Zoltán, aki a bakonybéli Bakony Hotel igazgatójaként másfél évtizede segítőnk. Király István úr (a tulajdonos) egyetértésével olyan kedvezményekben részesíti intézményünket, hogy a szálloda minden szolgáltatása elérhető számunkra is. Ajándékul klienseinknek, szakembereinknek - csodálatos, erdei környezetben.

* * *

Nem vendégként, hanem mindenkori nagycsaládunk tagjaként szoktuk "kezelni" dr. Péterfalvi Attilát, aki Zoltánéhoz hasonló tekintélyes "múlttal" részese életünknek, minden eszközzel támogatva azt. Most felesége, Sass Kortsák Edina képviselte, átadva Attila külföldről jövő üdvözletét. Természetes, hogy a desszert ezúttal is gesztenyeszív ("golyó", "Marci", stb.) volt. Közel húsz éve nem csupán egészséges étrendkiegészítők asztalunkon a Prima Maroni Kft. termékei. Schweickhardt György cukrászmester, nővére, dr. Schweickhardt Márta, és vállalkozásuk majdani folytatója, Schweickhardt András közgazdász ünnepségeinken mint legrégebbi anyagi támogatóink vesznek részt.

* * *

Igazi nagycsaládos találkozó volt. Egy közösség ünnepe – csütörtöki napra időzítve. Az eseményt megkoronázta Mezőfi Antalné (Koronczai Mária) amatőr festő általunk rögtönzött kiállítása. Mi is csak a közelmúltban tudtuk meg, hogy kiváló háziasszonyként ismert munkatársunk igazi tehetség.

Évente mintegy háromszáz magyar család néz szembe a félelmetes diagnózissal. Ez az írás dokumentum akar lenni. Igazolni kívánja az orvostudomány eredményeit. A küzdés mindent legyőző erejét. A sorstársközösségek létjogosultságát, öngyógyító képességét. Az emberi jóság minden ármánykodást legyőző hatalmát. Az adni tudás mások életében felragyogó fényességét. A valódi t a l á l k o z á s o k varázsát, mert feloldják a magány homályát, és a szorongásokat.

* * *

Nem utolsósorban JÓ hír még az is, hogy a Nemzeti Alapítvány Juhász Judit kuratóriumi elnök kezdeményezésére megmenti ezt a "MÁSODIK OTTHONT" a jövőnek. Vállalta ugyanis az infrastruktúra korszerűsítésének költségeit. Dr. Kriván Gergely (a Gyermekonkológiai Hálózat elnöke) segítségével pedig remélhetőleg lesz majd követőnk is, aki tovább viszi a "lángot"...


Képek az eseményről